Albinos in Angola

 
In vergelijking met Albino's in andere delen van Afrika, worden Albino's in Angola in niet vaak slachtoffer van extreem fysiek geweld en discriminatie. Maar dat wil niet zeggen dat de situatie van de Angolese Albino's verre van ideaal is.
 
 
img013Albino's krijgen geen medische zorg of sociale en emotionele hulp om met hun aandoening te leren omgaan. En omdat de meeste mensen de werkelijke oorzaak van Albinisme niet kennen, overheerst bijgeloof en angst voor het onbekende.

Ook binnen de Angolese samenleving wordt de moeder verantwoordelijk gemaakt voor de geboorte van Albino's.

De situatie van Albino's in Angola is nog niet voldoende in kaart gebracht. Door de vele kleine dorpen en gehuchten die ook nog ver uit elkaar liggen, wordt de registratie van Albino's en de inventarisatie van de situatie een langdurige kwestie.

De Fundação Edelmiro Antonio Angola is met een registratiecampagne gestart in de provincie Kwanza Sul en is daar nog steeds mee bezig.

Tijdens de registratiecampagne in Kwanza Sul zijn meer mythen en negatieve opvattingen over Albinos aan het licht gekomen, waardoor de noodzaak voor een uitgebreid onderzoek en voor een informatie- en bewustwordingscampagne nog extra benadrukt wordt.

Dat Albino's hun huid en hun ogen moeten beschermen tegen schade door de zon is bij de meesten wel bekend, maar vanwege armoede kunnen ze het zich niet veroorloven om zonnecrème en zonnebrillen met UV-filter aan te schaffen. Men is gedwongen om prioriteit te geven aan basale dagelijkse benodigdheden voor het hele gezin, zoals eten, huisvesting, kleding en medicijnen om te overleven. Bovendien zijn zonnecrème en goede zonnebrillen in Angola of moeilijk te verkrijgen of onbetaalbaar.  

Jammer genoeg overlijden Angolese Albino's nog steeds onnodig aan de gevolgen van huidkanker door gebrek aan goede informatie en door het ontbreken van een simpel iets zoals zonnecrème met een hoge factor. Ook leven Albino's met veel pijn en ongemak door het ontbreken van goede bescherming voor hun ogen.  

In feite zouden Albino's een normaal en gezond leven kunnen leiden als ze goede zonnecrème en zonnebrillen zouden hebben en als hun ogen en huid regelmatig wordt nagekeken door een arts. 

Door eenvoudige aanpassingen en goede begeleiding en informatie aan leerkrachten is het voor Albino kinderen mogelijk om normaal naar te school gaan en te studeren en hebben ze een goede kans om een productieve en succesvolle leven te leiden in de toekomst.

De Edelmiro Antonio Foundation (EAF) en onze Angolese partner willen de Albino's een kans geven op een normaal en gezond leven en op een menswaardig bestaan. Er is niet veel voor nodig om onnodig lijden te voorkomen en om levens te redden van zoveel mogelijk Albino's. De EAF kan dit echter niet alleen.

De EAF rekent op uw hulp en financiële ondersteuning. Help EAF de Albino's helpen!

 
 
 
 

Spnosoren

Spekcsevers
Pearle Logo Wit Op Groen
Brilmode Verhey Van Wijk
Logo Bbig
Logo Jeugdhaven