Wat is Albinisme

  
'Albinisme bij de mens is reeds in de oudheid beschreven door verschillende Griekse en Romeinse auteurs zoals Plinius Secundus en Aulus Gellius. De eerste wetenschappelijke
paper over Albinisme is geschreven door Archibald in 1908'.
 

albino meisjeEen Albino is iemand met een erfelijke, aangeboren afwijking die de productie van melanine in de huid, het haar en de ogen verstoort. Melanine is het organisch pigment dat voor de kleur van de huid, het haar en de ogen zorgt. Deze afwijking wordt albinisme genoemd.

Albinisme komt in alle rassen en etnische groepen over de wereld voor. De mate waarin Albinisme voorkomt verschilt per continent. In Afrika komt Albinisme bij één op de 2.000 tot op de 5.000 mensen voor. Een Albino wordt niet altijd geboren uit Albino ouders. De meeste kinderen met Albinisme hebben ouders die de normale haar en oogkleur hebben die bij hun etnische achtergrond hoort.

Er zijn diverse soorten Albinisme en de hoeveelheid pigment die aangemaakt wordt in de ogen varieert per soort; maar de meeste soorten van Albinisme kenmerken zich door problemen met het gezichtsvermogen en met de ogen.
 

Soorten Albinisme 

Er bestaan diverse soorten Albinisme. De drie belangrijkste typen waardoor de huid wordt beïnvloed zijn oculocutaan Albinisme type 1, type 2 en type 3 in het kort: OCA1, OCA2 en OCA3. (oculo=oog,cutane=huid). Behalve deze drie bekende soorten zijn er ook typen Albinisme die niet zo vaak voorkomen. Bijna alle Albino's in Afrika lijden aan oculocutane Albinisme. Mensen met dit type Albinisme worden wit geboren maar tijdens hun leven krijgen ze vaak onregelmatige melanine vlekken op de delen van hun lichaam die zijn blootgesteld aan de zon. Zij produceren wel een beetje melanine maar niet genoeg voor het bruinen van de gehele huid.
 

Genen

De erfelijke afwijking die Albinisme veroorzaakt is het gevolg van recessieve genen; er zijn twee genen, één van de vader en één van de moeder nodig om als Albino geboren te worden. Iemand die een Albino gen draagt wordt niet als Albino geboren, maar is wel drager. Als één partner drager is, bestaat er een kans van 25% dat een kind als Albino ter wereld komt, 50% kans dat een kind drager wordt en 25% kans dat een kind twee normale genen heeft.
 

Dermatologische problemen

albino4 bigDe meeste mensen met Albinisme hebben een hele lichte huid als gevolg van gebrek aan pigmentatie. Het gebruik van zonnecrème, goede zonnebrillen en hoeden is daarom belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Hun huid kan veel schade oplopen door blootstelling aan de zon.

In de meeste tropische landen hebben personen met Albinisme geen toegang tot adequate producten om de huid te beschermen. Ze ontwikkelen daarom bijna altijd dodelijke huidkanker of tumoren in de ogen.
 
 

Slecht gezichtsvermogen

albino oogmetingAlbino's zijn per definitie slechtziend. De problemen die ze hebben met het gezichtsvermogen zijn vaak te corrigeren met een bril.

Het slechte gezichtsvermogen komt door de abnormale ontwikkeling van het netvlies en de afwijkende zenuwverbindingen tussen het oog en de hersenen. Deze afwijking is één van de belangrijkste ijkpunten voor de diagnose van Albinisme. De mate van visuele beperking varieert per type Albinisme en uiteraard per individu.

Veel afwijkingen kunnen worden gecorrigeerd met reguliere optische hulpmiddelen. De keuze voor een bepaalde optische hulpmiddel hangt af van het individu. Sommige mensen zijn goed geholpen met een gewone bril. Vergrootglazen voor het lezen en hulpmiddelen voor ver zien   kunnen ook nuttig zijn. Anderen gebruiken een handloep.

Zonder bescherming tegen zonnestraling door een zonnebril worden de ogen erger beschadigd. Aangezien er in de ogen van Albino's niet voldoende melanine wordt gemaakt om effectief het licht te absorberen, hebben ze veel last van zonlicht en fel licht. Het licht kan zelfs pijn doen aan hun ogen en hun gezichtsvermogen beinvloeden. Albino's zijn nog gevoeliger voor licht dat van zijkanten en van bovenaf hun oog binnendringt.

Een veelgehoorde misverstand is dat mensen met Albinisme rode ogen hebben. Albino's hebben geen rode ogen maar bij een bepaalde lichtinval kunnen hun ogen een roodachtige uitstraling krijgen doordat de pigmentatie ontbreekt. Er zijn Albino's met violetkleurige of (licht)bruine ogen, maar meestal zijn de ogen van Albino's blauw.

Albino's hebben niet alleen slecht gezichtsvermogen, ze kijken ook scheel. In het Westen is het mogelijk om het scheel kijken te verhelpen door een operatie maar dat is niet mogelijk in Afrika. Albino's hebben niet alleen problemen met hun ogen en met hun huid, maar sommige Albino's zijn ook nog doof.
 
 
 
 

Spnosoren

Spekcsevers
Pearle Logo Wit Op Groen
Brilmode Verhey Van Wijk
Logo Bbig
Logo Jeugdhaven